До 28 февруари земеделските стопани могат да обжалват окончателния слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2022 пред съответния административен съд по местонахождение на землището на оспорваните площи. Това е дълга и скъпа процедура и много от тях няма да го направят. 

Стопани питат: Как ще се спазват и доказват плановете за паша?

Тези обаче, които имат възможност, ще заведат съдебен иск за преразглеждане на слоя. Защо трябва да се стига до там, пита земеделски стопанин с животни и пасища в землището на ловешкото село Йоглав. Той пише писмо до земеделския министър с молба за преразглеждане на целия окончателен слой, за да спаси много стопанства от ликвидация. Неговият казус е следният.

Наетите от него пасища и ливади, които са годни за това, са окосени и балирани в края на юли и август 2022 г., а площите с неравен за механизация релеф се използват за паша.

Съдейки по слоя „СЕПП подходящи площи“ през изминалите години, както и факта, че редовно е бил санкциониран, животновъдът инвестира във висок клас техника за заснемане на площи от въздуха, като във файловете се съдържа информация за GPS координати, дата и час. През цялата стопанска година той редовно изпълнява полети и заснема. 

„След като се убедих, че площите са окосени и добре изглеждащи, бях спокоен, че тази стопанска година съм абсолютно редовен и не би следвало да бъда отново санкциониран. За съжаление обаче, се оказа, че съм сгрешил“, споделя фермерът. 

В предварителния слой не е допусната голяма част от заявените от него за подпомагане площи. Той подава възражение в срок, смятайки, че това е административна грешка, тъй като на неговите снимки терените изглеждат отлично. Тези снимки са доста на брой и са прикачени към писмото до земеделския министър.

Когато на 14 февруари стопанинът от Ловешко се запознава с публикувания окончателен слой, установява, че възражението му не е уважено в нито една от частите си. След дълги опити и с помощта на колеги успява да се свърже с държавни служители, които му обясняват, че разполагат само с една снимка от спътника за региона и то от месец юли 2022 г., предоставена от ДФЗ. 

Но снимките от спътниците Sentinel и европейската космическа програма „Коперник“ снимат ежедневно, а стопанската година не приключва с месец юли – косенето и балирането едва тогава започва в Ловешко. 

„Много важно е да се знае, че не всяко ъгълче в пасищата и ливадите е достъпно за техника. Затова след коситба и прибиране на продукцията добитъкът се пуска, за да доопасе тези недостъпни терени. Няма как това да се случва преди това, тъй като животновъдът преценява кои площи да запази за косене и балиране и в тях преди този процес не се допускат животни“, обяснява стопанинът.

Това се знае обаче само от животновъдите, но не от проверяващия чиновник. Затова е логично да се имат предвид сателитните снимки и от месеците август и септември.

„Стопанската година не е един единствен ден от календарната година, за да се има предвид само него в преценката годни ли са за подпомагане определени площи“, категоричен е ощетеният фермер.