Над 893 декара житни масиви са унищожени при 4 пожара във Врачанско още в самото начало на жътвената кампания.

Ечемик пламна по време на жътва

„С настъпване на фаза восъчна зрелост, в периода на жътвена кампания възникват множество пожари, при което се унищожават хиляди декари със зърнено-житни култури. Най-честите причини са небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност, късо съединение”, обясни говорителят на полицията във Враца Красимир Василев.

Едно от най-важните правила, което трябва да се спазва до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата, е да не се пуши, да не се пали открит огън и да не се паркират превозни средства на разстояние по-малко от 50 м до посевите, твърдят експертите.

„Забранено е изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи, слогове и крайпътни ивици. При започване на жътвата трябва да се осигуряват изискващите се противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 м, изпълнени чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване. Трябва да се използва изправна техника с осигурени искрогасители и средства за първоначално гасене на пожари”, уточни още Красимир Василев.

Препоръчително е ежедневно след приключване на работа техниката да се почиства от наслоен прах, горими растителни остатъци и масло.

Пожар пламна в пшеничен блок край Нова Загора

Освен изгорелите близо хиляда декара житни масиви във Врачанско до момента, сериозно пострада и стопанин от село Галиче – община Бяла Слатина. Не ясно все още защо е пламнал селскостопанският му склад с люцерна. Пламъците унищожили 100 рулона, а щетата е около 7000 лв.

Пожарната служба във Враца за пореден път призова стопаните на земеделски земи и лицата, които имат отношение към жътвената кампания, да проявят по-висока отговорност при дейности в житните масиви или в близост до тях.