Дъждовете в Североизточна България прекъснаха един от най-важните процеси – сеитбата на новата реколта от зърнено-житни култури. В момента стопаните следят прогнозите за времето ежечасно, за да вкарат сеялките в полетата.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

По данни на ОД „Земеделие“ към момента в Добричка област са засети близо 120 000 дка с пшеница и 10 800 дка с ечемик. Обичайно площите с тези култури се движат между 1,2 млн. дка – 1,3 млн. дка. До изтичане на оптималните срокове за сеитба на пшеница за Североизточна България остават броени дни, тъй като учените официално посочват, че към 25 октомври стопаните трябва да са приключили с кампанията.

Практиката обаче показва, че земеделските производители прибягват през последните години до късна ноемврийска сеитба по ред причини, една от които са климатичните промени в Добруджа. През миналата есен например стопаните изчакваха умишлено да се захлади, да си отиде горещият октомври и да дойдат дъждовете, тъй като след тежката суша почвата се беше превърнала в пепел. 

Изчакването се оказа добър ход, тъй като през това лято фермерите от Добруджа пожънаха рекордни добиви - в хамбарите влязоха 749 060 тона зърно. Средният добив от декар пшеница достигна 625 кг/дка, докато година по-рано – едва 178 кг/дка. Тогава общото количество на пожънатото зърно се срина на 216 531 тона. 

При ечемика добивите също са на добро ниво през това лято. Средният добив в Добричка област достигна 576 кг/дка, докато година по-рано - 307 кг/дка. При тази култура през последната стопанска година се отчита увеличение на площите, които нараснаха на близо 58 000 дка. Година по-рано в Добричко бяха засети едва 15 000 дка с ечемик. Насочването към тази култура е своеобразна „застраховка“ за фермерите, тъй като в жестоката и сушава 2020 г. ечемикът даде почти двойно повече добиви в сравнение с пшеницата.