На 13 януари Правителството одобри десетото изменение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), което позволи отново да се „захрани сметката“ на подмярка 7.3 за широколентова инфраструктура. 

Предстои втори прием по подмярка 5.1 – вижте проекта на насоки

След като преди време нейният бюджет беше прехвърлен към по-належащи приеми на други мерки, ето че отново бяха осигурени едни 42 млн. евро, за да се подобри достъпът на селските райони до информационни и комуникационни технологии.

Два дни по-късно, на 15 януари, Управляващият орган на ПРСР публикува за обществено обсъждане проект на насоки за кандидатстване. Срокът е пет работни дни – до 22 януари.

Безвъзмездната помощ ще се дава за инвестиции в т.нар. бели и/или сиви зони, които са на територията на общини от селските райони. Какво означава това:

•    Бели райони за достъп от следващо поколение (ДСП) – това са райони, в които не съществуват такива мрежи и няма вероятност частни инвеститори да ги изградят и те да функционират напълно в рамките на три години;
•    
Сиви райони за ДСП – това са райони, в които съществува само една мрежа или такава ще се разработва през следващите три години и няма планове друг оператор да разработи мрежа за ДСП през следващите три години. 

Максималният размер на допустимите разходи за един проект е до 82 143 600 лв. (или 42 000 000 евро, което е пълният бюджет на подмярката). Не е предвиден минимален размер на помощта за конкретен проект, а максималният й размер не може да надвишава 100% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Кандидатът по настоящата процедура може да бъде само един – Държавна агенция „Електронно управление”, която има право да подаде повече от едно проектно предложение.

Агенцията е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София. Създадена е през 2016 г., а нейният председател се назначава от министър-председателя за срок от 5 години. Тя е правоприемник на дирекция „Електронно управление” в Министерството на транспорта и на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”. 

Допустимите разходи по подмярка 7.3 са:

•    Изграждане на пасивна широколентова инфраструктура за достъп от ново поколение (например канали, оптични кабели, стълбове, помещения);
•    Закупуване и инсталиране на агрегиращо активно оборудване (например предаватели, рутери и комутатори, сървъри за контрол на управление); 
•    Придобиване или развитие на компютърен софтуер, лицензи, патентни и авторски права, регистрация на търговски марки, до пазарната им стойност;
•    Общи разходи, свързани с проекта.

Кандидатстването става само онлайн в ИСУН, а целта е „да се насърчи социалното приобщаване, намаляването на бедността, насърчаване на икономическото развитие в селските райони“, мотивират се от земеделското министерство.