Още 7 дни производителите на тютюн се вписват в регистъра за 2016г.-2018г. По този начин се дава възможност на нерегистрирани стопани, отглеждали тютюн във вече новите референтни години на производство от 2016 г. до 2018 г. да станат законни тютюнопроизводители, коментира за Агри.БГ Цветан Филев, председател на НАТ-2010. 

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

Друго важно за тютюнопроизводителите е срокът, в който трябва да се впишат в регистъра за 2023 г. До 31 март всички земеделски производители, които възнамеряват да се занимават през настоящата стопанска година с тютюнопроизводство, трябва да го направят. 

За да се регистрират, тютюнопроизводителите трябва да представят три документа в Общинските служби по земеделие по местонахождение на земеделската земя, предназначена за разсаждане на тютюн: 
•    правно основание за ползване на земеделската земя, върху която ще разсаждат тютюн;
•    договор, сключен с търговски оператор с предварително договорирани количества, които ще произведат и реализират;
•    документ, който доказва количествата предадена суровина, ако са отглеждали тютюн и в предходния стопански цикъл.


Доказването на количествата предаден тютюн става по три начина – с кантарна бележка, приемателно-предавателен протокол за по-дребните производители или фактура за по-едрите тютюнопроизводители. 

От 1 март до 15 май тютюнопроизводителите, вписани в регистъра за 2016, 2017 и 2018 г., могат да подадат заявление за Преходна национална помощ за тютюн за новия програмен период.

Най-новото изискване, което е актуално от сегашния програмен период до 2027 г., е производителят да бъде „активен фермер“. За всеки  тютюнопроизводител това е възможно по два начина – преди да подаде заявлението за участие по финансовата схема, той трябва да е регистриран по Наредба № 3 като земеделски производител и да има заверена зелена карта за съответната година, или да е вписан в Регистъра на тютюнопроизводителите. 

Само през 2023 г. отглеждалите тютюн през новия референтен период могат да посочат една от трите години и тя бъде за тях референтна до края на програмния период. След това производителите нямат право да променят годината, предупреждава Филев.