Осъдиха собственичка на 100дка. земя за измама по СЕПП. Окръжен съд - Добрич наложи глоба в размер на 1 000 лева на 55-годишната добричлийка Н. В. за деклариране на неверни данни при получаване на европейски средства по Схема за единно плащане на площ ( СЕПП ) .

 

Жената е посочила, че през стопанската 2009 - 2010 г. и през 2011 г., е обработвала земеделска земя с площ 100 декара в землището на Генерал Тошево. Установено е, че нивата е нейна, но през март 2006 г. тя я предоставила на местен арендатор, като по договора получила арендно възнаграждение, изплатено авансово и възмездяващо целия период от 15 години - до края на стопанската 2019-2020 г.

Подсъдимата обаче решила да получи субсидии за земята. На 14 май 2010 г. тя подала заявление през Областната разплащателна агенция - Добрич за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ и за Национално доплащане на площ. Подала и общо заявление за подпомагане 2010 г.. Служителката била запозната, че друг обработва парцела и разяснила на жената, но нямала право да откаже да приеме документите й.

 

При извършените административни проверки от Държавен фонд „Земеделие" било установено наддеклариране, субсидии не били изплатени и била наложена санкция за бъдещ период в размер над 2 500 лева. През 2011 г. жената отново кандидатствала за подпомагане на същата земя и отново не получила субсидии.

 

Съдът приема, че тя е извършила деянието с пряк умисъл. Добричлийката не е осъждана и не е освобождавана от отговорност. Решението е обжалвано пред Апелативен съд - Варна.

 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!