Осъдиха Монсанто да плати 289 млн. долара на мъж, болен от рак, който е използвал произведените от компанията хербициди, съобщи cnbc.com.
 
 
Ищецът Деуейн Джонсън преди е работил като поддръжка в училище и е използвал редовно препаратите Roundup и RangerPro, за да премахва нежелана растителност. Според съдебните заседатели препаратите са "спомогнали" за развитието на болестта му.
 
Това е първият подобен процес, стигнал до произнасяне на присъда от съдебни заседатели и те решиха, че компанията е знаела, че веществото, използвано в популярни препарати за унищожаване на плевели като Roundup и RangerPro, е опасно за здравето и не е предупредила клиентите си.
 
Монсанто продължава да не приема заключението и заяви, че ще обжалва присъдата.
 
Джонсън е един от над 5000 души, които са отправили съдебни искове в САЩ. Според него след това решение е вероятно да последват още стотици други жалби и искове срещу гиганта.
 
"Днешното решение не променя факта, че повече от 800 научни изследвания и проверки, както и заключението на американската агенция за защита на околната среда, американския здравен институт и регулаторните органи по света подкрепят факта, че глифозатът не предизвика рак и не е причината за раковото заболяване на г-н Джонсън".
 
Спорът за ефекта от употребата на хербицида продължава да е актуален. Неотдавна ЕК разреши за още 5 години използването му в Европейския съюз. 
 
Международната агенция за изследване на рака също излезе със становище относно вредността на глифозата. През 2015 г. агенцията съобщи, че глифозатът "вероятно предизвиква рак у хората".