Средната цена на рентата за ползване на земеделска земя в област Враца е малко над средната за страната, сочат статистическите данни. Собствениците на земеделски площи получават средно 49 лв./дка. Това е с 3 лв. повече от средната цена за страната. В община Оряхово обаче сумите са доста по-големи. Там средният наем стига до 65 лв./дка.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

„Моята земя е в община Козлодуй. Уж сме съвсем близо, а аз получавам 50 лв.дка. Дали това ще се промени през есента при далеч по-добрата реколта, ще видим“, обяснява Румяна Маринова, която е собственик на земеделски земи и ги отдава под наем на производители.

По данни на териториалното статистическо бюро във Враца пък средната цена на рентата някъде дори е паднала с близо 7% от 2019 до 2020 г. Това е факт в община Враца, където собствениците получават едва 31 лв./дка обработваема земеделска площ. Толкова е рентата и в община Роман.

„И наемите за ливади тук са ниски. Аз мога да взема 10-15 лв./дка, въпреки че другаде цените са много по-високи. Нямам друг избор обаче. Ако ги оставя да пустеят година – две, ще щръкнат храсти и ще трябва да давам пари за мулчер, за да ги чистя“, коментира Валери Иванов, който има ливади в Предбалкана.

Според официалните статистически данни на териториалното бюро във Враца средната цена за ползване на декар постоянно затревени площи от 2019 г. досега се е увеличила с малко над 16% и вече е 36 лв./дка.