Цената на водата за напояване и таксите за контрол на съотвествието са само част от сериозните проблеми на оризопроизводителите, заяви Савина Влахова, председател на Съюза на оризопроизводителите в България, по време на проведения в София национален форум „Правителство – бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции". Влахова настоя от името на оризопроизводители да бъде проведена спешна среща с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за обсъждане и решаване на проблемите в сектора.

 

„Оризопроизводството е специфичен сектор, застъпен изключително в региона на Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, но имаме сериозни проблеми, основните от които са свързани с напояването. Нашето производство е в изключителна зависимост от осигуряването на необходимите водни количества за напояване и отглеждане на оризовите насаждения“, коментира Савина Влахова.

 

От МЗХ заявиха, че има разписана и публикувана заповед за цената на водата за 2014 г. Зам.-министър Бюрхан Абазов уточни, че цената на водата за оризопроизводство е преференциална и е по-ниска от тази за другите водоползватели поради спецификата на това производство. Абазов пое ангажимент при организиране на среща с оризопроизводителите да отговори на всички въпроси на стопаните, свързани с поливния процес.

 

Друг важен за сектора въпрос е свързан с таксите за контрол на съответствието на брашно и ориз. По думите на Влахова за всеки произведен тон по закон се дължи такса от 0.30 лв., заплащана на декларирано производство. Притесненията й са, че таксите „обхващат“ само част от производителите, което допълнително натоварва работещите на светло производители. Зам.-министър Явор Гечев коментира, че таксите за контрол на съответствието се събират от Националната служба по зърното.

 

По думите му проблемът не е толкова в сумата по тази такса, а по-скоро от наличието на сериозен процент производители в сивия сектор, което създава условия за нелоялна конкуренция. „Темата за таксите е отворена. Предстои и промяна в Закона за зърното и това е само част от работата ни в посока на изсветляване на целия аграрен сектор“, заяви Гечев. По думите му въвеждането на електронни системи е един от добрите начини процентът на работещите „на тъмно“ земеделски производители да намалее.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!