Най-малкото очакваме да върнем цената на поливната вода на миналогодишните нива. Това коментира оризопроизводителят Иван Кръстев в отговор на въпрос на Агри.БГ какви са очакванията на земеделците след протеста на главния път Разград - Търговище.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

“При нас проблемите са много големи. Миналата година цената на водата за поливане беше увеличена с около 20%. Сега имаме ново увеличение.

Ние сме най-големите ползватели на вода и реално издържаме дружеството “Напоителни системи” в национален мащаб, защото им превеждаме около 6 млн. лева всяка година. 

Проблемите ни са абсолютно същите, както и при колегите от секторите малинопроизводство, овощарство, зърнопроизводство”, обясни Кръстев.

Той направи препратка към срещата с държавното дружество, инициирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите на 9 март 2023 г.

“Министърът на земеделието не присъства на тази среща, а изпрати двама зам.-министри. Нашето искане тогава беше не за това водата да остане на миналогодишните цени, а да е безплатна. По начина, по който могат да си позволят колегите от Гърция и Румъния. 

Впоследствие от Министерството на земеделието ни отговориха писмено, че това няма как да стане, тъй като е забранено държавата да подпомага държавни дружества, както от националния, така и от европейския бюджет. 

След това обаче поеха ангажимент, че ще се опитат да запазят миналогодишната цена на водата, но и досега нямаме индикации, че това ще се случи”, каза още оризопроизводителят.

Фермерът припомни, че за безплатна вода на държавното дружество „Напоителни системи“ са необходими около 16 млн. лева годишно за доставката на вода до всички полета, които разполагат с напоителни канали.

“Към момента дори не са започнали с ремонта на съоръженията, а на нас сезона ни чука на вратата. Ние след месец трябва да започнем да ползваме водата.

Заставаме твърдо зад колегите от района и всички асоциации. Също така апелираме за нов протест, който този път ще бъде в София. А ако няма чуваемост, сме готови да изкараме машини и да блокираме Столицата”, заключи Иван Кръстев.