За първи път в горнооряховското село Драганово организират Фестивал на зелето, съобщи кметът на населеното място д-р Петър Суванджиев. Ако кметът успее да събере спонсори, фестивалът ще се проведе в средата на месец май, когато започват да се режат първите зелки.

Тъй като фестивалът се организира за първи път, за сега ще участват само местни производители от селото. Кметът обаче се надява постепенно фестивалът  да придобие по-голяма популярност и да се организира за по-широк кръг зелепроизводители.

Фестивалът ще бъде с конкурсен характер и с награди за най-добре представилите се в различните категории – най-голяма количество на произведеното зеле, най-ранен добив за годината и др.

До момента един спонсор е обещал да подкрепи инициативата, която, между другото, се зародила съвсем спонтанно докато местни журналисти правили репортаж за селото. Една от политическите партии също е обещала подкрепа, но кметът продължава с усилията да търси спонсорство от местния бизнес.

В село Драганово зеленчукопроизводството е изключително развито - особено по отношение отглеждането на ранни и средно ранни сортове зеле. Освен това в селото има и градинари, които се занимават със семепроизводсто, уточни кметът д-р Петър Суванджиев. Зелепроизводството е основен поминък за около 50 стопани в Драганово. През миналата година селото е подписало договор за сътрудничество с унгарски град, в който има българска общност от градинари.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!