Европейското бюро по околна среда (ЕЕВ) поиска радикално преразглеждане на европейската политика за селско стопанство, а не само еволюционни промени. 
 
 
„Настоящата законодателна рамка играе важна роля за развитието на социален, икономически и екологично разрушителен модел на земеделие в Европа". Това е част от позицията на организацията, изразена в документ от 18 страници, озаглавен "Бъдещето на ОСП - належаща необходимост от истинско, устойчиво развитие на селското стопанство, земята и храните". 
 
Неправителствената организация настоява за "прекъсване на статуквото" и за обновена политика в четири ключови стратегически области, а именно: защита на биоразнообразието и екосистемите;  устойчиво развитие на селските райони;  устойчиво и здравословно потребление и преход към устойчиво земеделие. 
 
Директорът, отговарящ за земеделие и биоенергия в ЕЕВ, Фаустин Бас-Дефосез подчерта, че е необходимо да се направи радикална реформа, която се основава на нов договор между земеделските производители и обществото. 
 
"Без подобна реформа политическите лидери ще се затрудняват да оправдават разходването на средства от данъкоплатците, за да финансират сегашната система от плащания за земеделските производители", категоричен е Бас-Дефосез.