Във връзка с предстоящите пролетни подхранвания и усложнената ситуация в страната, която неминуемо се отразява на доставките на торове, екипът на Агри.БГ разговаря с Борислав Рангелов, управител на ЕкоДарпол Болканс – водеща компания в предлагането на органични и органично-минерални торове у нас. 

Живителни сили за посевите в края на топлата и суха зима

Г-н Рангелов, променя ли се поведението на земеделските производители във връзка с пандемичната обстановка, в която се налага да упражняват дейността си?

За разлика от много други професии, фермерите няма как да си позволят т.нар. „хоум офис“, нито да спрат или да отложат работата си. Ако не действат сега, рискуват да загубят реколтата си, а от там ще загубим и ние – не като търговци, а като потребители. Бих казал, че работата на земеделските производители през тези няколко месеца е не по-малко важна и отговорна от тази на лекарите. От техните решения и действия зависи дали ще има какво да сложим на масата си, а смятам, че и икономиката в един момент ще се опре именно на тях.

От какво имат най-голяма нужда в момента фермерите?

В момента всички – и хора, и посеви, се нуждаем от силен имунитет и благосклонно време. И докато на второто не можем да влияем, то за първото има какво да се направи. По отношение на посевите, знаете, че ние залагаме на органиката в своите продукти. Органиката е мощен инструмент за високи добиви и качество на продукцията, която по нищо не отстъпва, а бих казал, че дори надминава като ефект познатите на пазара синтетични продукти. Особено когато говорим за устойчивост на резултатите. Така че бих казал, че фермерите, като всички хора, имат най-голяма нужда от здраве, а техните посеви – от органика, която да влее така необходимите им живителни сили, за да могат да се справят с евентуален стрес и в крайна сметка да доведат до така важните за всички ни високи добиви и качество на реколтата.

Намира ли място органиката в конвенционалното земеделие?

Разбира се! Там тя е дори по-нужна отколкото в биологичното. Именно конвенционалното земеделие трябва да полага усилия, за да съживи и обогати почвите, изтощени от обработки и употреба на синтетични продукти. Влагайки системно естествени съставки, микроорганизми и бактерии, които наистина работят за по-високи и устойчиви добиви, фермерите на практика „съживяват“ земята си и могат да разчитат, че тя ще им се отблагодарява. Влагането на органика поддържа водния баланс и съотношението на микро- и макроелементи в почвата, като освен това улеснява усвояването на полезните вещества от растенията и ги прави по-устойчиви на стресови фактори.

ЕкоДарпол Болканс разработвапродукти, специално създадени за българския пазар и нуждите на нашите фермери и почви. Какво предлагате тази година за зърнопроизводителите?

Тази година сме се концентрирали основно върху три продукта за зърнопроизводството: добре познатия и утвърден HUMUS ACTIVE – органичен биостимулант и почвен подобрител, HUMUS ACTIVE AMINO – биостимулант с повишено съдържание на аминокиселини, и PLONOCHRON ACTIVE COMPLETE – иновативен течен тор за листно подхранване. Тези продукти съдържат различни комплекси от микроорганизми, които предпазват растенията от патогени; фитохормони, стимулиращи растежа; макро- и микрохранителни елементи; хуминови и фулвокиселини, които отблокират, улесняват и ускоряват усвояването на хранителните елементи; аминокиселини. Уникалната формула на всеки един от тези продукти гарантира по-лесно преодоляване на стресови фактори, по-ранно и едновременно зреене, повишен добив и по-добри хранителни качества на продукцията

Срещате ли затруднения с организирането на доставките и комуникацията с фермерите?

Не, за щастие разполагаме с количества на склад, които ни позволяват да гарантираме доставките на своите клиенти. По отношение на комуникацията сме гъвкави и реагираме в зависимост от предпочитанията и нуждите на всеки производител. Съществуват достатъчно инструменти за целта – видео връзки, конферентни разговори, онлайн заявки и комуникация по телефона. Разбира се, нашите агрономи са на разположение и за посещения на място.

Какво бихте пожелали на земеделските производители у нас?

Една здрава и силна година, въпреки всичко. Убеден съм, че всяка криза е нова възможност. Освен това силно вярвам, че именно фермерите са тези, които в момента имат капацитета и волята да помогнат за това, цялата страна да се съвземе по-лесно от проблемите. А държавата и обществото трябва да им помогнат да го направят.

За повече информация и контакти: 0700 30112 и [email protected].