Органичните горски плодове дори при реколта 6 т/хектар (а тя достига и до 12 т/хектар) започва да носи печалба още на втората година, като се изплаща напълно за 4 години, казва основателят на Organic Business School Елена Дейнеко, пише agroportal.ua.

Малинопроизводители са притеснени от ръст в цената на водата

В частност Дейнеко говори за плантации с малини и къпини, като ягодите носят печалба и се изплащат още по-бързо.
В дългосрочна перспектива най-печеливша е боровинката, която дълго време дава плод.

Според Елена Дейнеко 90% от плантациите с горски плодове в Украйна се разпростират на не повече от по 10 хектара, а най-голямата плантация за органични плодове – 85 хектара.Най-популярният горски плод в страната е малината.

Търсенето й на световния пазар е стабилен, като нито Полша, нито Сърбия, които са водещи производители на малини в Европа, не могат да го удовлетворява, допълва основателят на Organic Business School.

След малината търсени са още ягоди, боровинки, къпини, касис, червено френско грозде, морски зърнастец, орлови нокти и грозде.

Класацията по популярност на горските плодове изглежда по следния начин: боровинки, къпини, червени боровинки, бъз, офика, вишни, кучешки дрян, калина, глог, шипки, трънки и горски ягоди.През последните два сезона в Украйна се наблюдава бум на малини, който идва на мястото на касиса, заявява на свой ред Александър Ярещенко, заместник-директорът по научна работа в Института по градинарство и кандидат на селскостопанските научи. По думите му ценовата политика, която се оформи през 2015 г., в резултат на лошите реколти в Сърбия и Полша например, е стимулирала активното засаждане на малинови насаждения в Украйна.

Така 2016-2017 г. се характеризират със значително увеличаване на площите за горски плодове.

Ярещенко казва още, че цената на малините е била ниска още през 2016 г.

Ако в пиковия период преди няколко сезона тя е достигала 50 гривни*/килограм, миналата година преработвателите са плащали по 25-30 гривни/килограм, а на малките частни производителите – до 15 гривни/килограм.

* 1 гривня = 0,07 лв.