Беритбите на овощните градини този сезон се забавиха по различни причини – метеорологични условия, по-късно узряване, липса на работници. Производители и браншовици се оплакват, че предизвикателствата са повече от всякога. На фона на това статистиката трайно отчита ръст в производството при една култура – орехите.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Те ли ще се окажат „най-коравите” в условията, в които работи секторът, или причините за високите добиви са други? Последните оперативни данни на земеделското министерство (за периода до 14 октомври) сочат близо 40-процентово увеличение в производството на орехи. Към отчетния период са прибрани 6 381 тона от културата при среден добив от 139 кг/дка.

Още в началото на кампанията орехите стартираха с над 90% ръст на средните добиви. Именно това е и причината за богатата продукция, смятат експертите. Ако се върнем назад във времето обаче ще видим и друго.

Проучване на министерството, реализирано между 4 ноември 2020 г. и 15 януари 2021, показва, че в новозасадените градини у нас за 2020 г. преобладават черупковите култури (53%), а сред тях най-голям е делът на орехите – 51,3%, следвани от бадемите (29,2%). Изглежда интересът към „коравата” култура се е увеличил. Въпреки това стопани и на орехи, и на бадеми споделиха, че имат проблем този сезон – липса на напояване, на работници и ред други.

Но да се върнем на статистиката от реколтата при трайните насаждения към момента. Според данните увеличение на годишна база има и при продукцията от грозде (винено и десертно), праскови, малини, сливи. След първенеца, орехите, най-много количества са прибрани от сливите - 61 925 тона, което е ръст с 13,5%. Средните добиви от културата обаче спадат. С най-добри такива отново са орехите, следвани от малините, от които се е добивало по 358 кг/дка.

Текущата статистика на МЗХГ отчита, че засега производството на круши и ябълки изостава спрямо година по-рано, съответно със 7,3% и 18,6%.