Седмичните колебания при цените на по-голяма част от основните хранителни стоки се движат в диапазона ±1,5 - 2%.  Това съобщиха за Фермер.БГ от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).
 
 
През изминалата седмица е отчетен слаб ръст от 2 - 3% (7 – 10 ст./кг) на цената на фасула. Запазва се наблюдаваната от предходните седмици низходяща тенденция при цената на олиото, като поевтиняването му на седмична база е 1 – 2%.
 
Цените на млечните произведения остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от ±2-3%. 
 
 
При месните произведения се наблюдават разнопосочни тенденции, като при пилешкото месо и пилешките разфасовки има известен ръст на седмична база в с около 2-3%, а при колбасите е отчетен слаб спад спрямо предходната седмица.
 
При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават типичните сезонни колебания.
От наблюдаваните плодове поскъпване на седмична база в диапазона 9 – 12% има при ябълките. След първоначалния спад на цените на цитрусовите плодове в началото на сезона на предлагането им, през тази седмица те се стабилизират на по-ниските нива.
 
 
При движението на цените на зеленчуците през изтеклата седмица се наблюдават нормалните за началото на зимния сезон тенденции.
 
Значително покачване на цената  на седмична база с около 30% има българските оранжерийни краставиците. 
 
Българските оранжерийни домати също поскъпват, но положителните колебания при тях са значително по-слабо изразени (1,5 – 3%).
Спад на цените на седмична база с около 5 – 7% се наблюдава при зрелия лук и зелената салата. Цените на останалите зеленчуци, предмет на този анализ, се задържат около нивата от предходната седмица.
 
Наблюдаваният през ноември плавен, възходящ тренд при движението на индекса на тържищните цени се запазва и през първата седмица на декември. Увеличаването на стойностите на индекса са резултат от поскъпването основно на сезонните плодове и зеленчуци.
 
В края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1,388 пункта, като повишението му на седмична база е 1,2%.