Работната ръка и вносът на чужда не особено качествена продукция. Това отбеляза пред Фермер.БГ като основни проблеми за оранжерийните производители Стоян Стоянов, организатор вътрешен контрол в оранжерия в Йоаким Груево. 
 
 
„Вкарват се стоки, които са не толкова добро качество и това ни намалява цената. Все пак предлагането става по-голямо от търсенето – цената тръгва надолу. Няма да можем да издържим на ниски цени. Ние сме инвестирали прекалено много в това нещо, за да го създадем и да го направим да работи“, каза Стоянов. 
 
По думите ме в момента в България се внасят големи количества домати от Турция, Македония и Албания. Качеството на тези домати обаче не съответства на приетите стандарти, въпреки че се предлага като такова. 
 
 
„Трябва да се направи нещо, за да се намали този внос. Не можем да го спрем, но поне да го намалим и да се използва нашата продукция да се пласира на пазара на съответно малко по-висока цена“, заяви Стоянов.
 
Като вариант според него е завишаването на фито-санитарния контрол на границата, който да проверява качеството на влизащите в страната домати, краставици, а и на други плодове и зеленчуци. 
 
„Трябва да се подпомагат повече производителите на зеленчуци. Трябва да се въздейства с плащания. Дали от държавата, дали от Европа. Трябва нашата продукция да се продава на нашия пазар и на съответно добра цена. Ако има вносове от другите държави, с различни качества, това спира пласирането на нашата продукция“, обясни Стоянов. 
 
Той допълни, че няма как нашите домати да се продават на толкова ниска цена, особено оранжерийните, тъй като в тяхното производство се влагат доста средства. Само за година разходите на управляваната от него оранжерия на декар са 35 000 лв. В това се включват разходите за отопление, заплати на работници и целия персонал, свързан с продукцията, поддръжка на съоръженията и техниката. 
 
 
Проблемът с работната ръка не е подминал и оранжерията в Йоаким Груево.  
 
„Трудно се намират хора. Все пак трябва да са го работили това нещо, не просто да вземеш някой от улицата и да го вкараш – той ще ти попилее всичко. Растението няма да издържи. Хората, които трябва да бъдат наети на работа и ги осигуряваме целогодишно, намират някакви други варианти да ходят в чужбина. Било за постоянно, било за сезонна работа“, разказа специалистът.  
 
Стоянов сподели, че в тяхната оранжерия се стараят да използват колкото се може повече биологични препарати и начини за противодействие на вредителите по доматите. 
 
„Използваме биоагенти. Тези агенти се размножават естествено и започват да се хранят с яйцата на неприятелите. Отделно имаме едни жълти плоскости, които са намазани с лепило. На тях се хващат нощенки, белокрилки и подобни животинки, които са външни нападения. Колкото се може се стремим да използваме тези уловки, капани. Там има капан, който е за тутата. И ежедневно се чистят, подменят се. 
Стараем се колкото се може да има по-малко растителна защита като пръскане, защото не е много удачно за хората това. Не е полезно“, обясни Стоян Стоянов. 
 
Напояването в оранжерията е чрез капкова система. Използват се само минерални торове. 
Използват прецизна система за климат контрола, която сама взима решения след като е била настроено. 
 
 
„Трябва да има повече инструменти. Колкото повече, толкова по-лесно за нас“, допълни Стоянов и подчерта, че оранжерията е оборудвана с проветрители с рейково проветряване, а също така има и дозираща система за въглероден диоксид, която е свързана с отоплението. 
 
„Трябва да гледаме в две насоки – едната е да си пласираме  продукцията, да имаме добри цени и добри качества. И естествено да се субсидира малко повече. Тук разходите са страшно големи на декар. И все пак хората разчитат на това нещо.  За стимулирането на това производство ще са нужни финансови помощи“, заключи Стоянов.