Основният индекс за бизнес климата в индустрията за селскостопански машини в Европа утвърди нивото, което достигна след значителния си спад вследствие на военния конфликт между Русия и Украйна. Почти година по-късно, през януари, той остава на солидното ниво от декември 2022 г. - плюс 30 пункта при скала от минус 100 до плюс 100 пункта, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Пазарът на машини тръгна уверено нагоре

Перспективите за растеж са се подобрили най-много при оборудването за животновъдство и в момента са най-ниски при тревните площи, градинското и общинското оборудване.

Ограниченията в доставките продължават да затрудняват производството на трактори и оборудване за прибиране на реколтата, докато производителите в много други сегменти на индустрията изглеждат все по-способни да реализират своите поръчки.

В същото време очакванията за предстоящия прием на поръчки, показател, който не се включва в общия индекс на бизнес климата и който беше предимно отрицателен през последните месеци, допълнително се подобриха значително.

Регионалната разбивка показва, че почти всеки един европейски пазар е във възход. Участниците в проучването на CEMA прогнозират растеж през следващите шест месеца. Начело на тази класация е Франция.

Текущите наличности на дилъри както на нови, така и на употребявани машини остават ниски в цяла Европа и все още може да са под оптималните нива на някои пазари.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Рекордно ниво на поръчки на земеделска техника

Високи цени и проблеми с доставките мъчат пазара на агротехника в Европа

Пазарът на земеделски машини е в очакване на ръст и през 2023 г.