Проблемите в биорегистъра и възможностите за оптимизация и намаляване на броя на операторите в системата на контрол бяха дискутирани по време на Консултативния съвет по биологично земеделие, който се проведе онлайн, съобщиха от аграрното министерство. 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

Към момента активните договори в биологичния регистър са 5100. Само от началото на годината са прекратени 1300 договора. Основната причина за това е преустановяване на ангажиментите по биологично земеделие, които са започнали през 2015 г. и за които след 2020 г. не е проявен интерес от стопаните за удължаване по мярка 11.  

„Създадени са множество системи, които затрудняват, както биологичните производители, така и служителите на министерството и Държавен фонд “Земеделие”. Това води до голям процент грешки, както и неточности и затруднения при въвеждането и администрирането на всякакъв вид данни“, коментира зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Той уточни, че в следващия рамков период трябва да има предварителна допустимост, както и цялостно обединяване на редица от данните. 

„Това ще даде възможност за изчистване на повечето от грешките при това автоматично от самите системи, защото към момента голяма част от нещата по отношение на биологичния регистър се правят ръчно“, посочи зам.-министър Гечев. По думите му, за следващия рамков период изискванията на Европа включват оптимизиране на системите, както и направата на предварителни електронни отчети. Така ще се спестява много повече време, когато цялата информация е обединена и се търси на едно място, а не на отделни такива.