Силното експортно търсене отново повиши цените на пшеницата в Европа. Европейските фючърси на пшеницата се повишиха , като достигнаха  своето най-високо ниво от повече от пет месеца.  Премахването на вносните мита за пшеница за пазара в Мароко, оказаха пряко влияние на цената на френската пшеница в момент, когато конкуренцията от страните зърнопроизводители в региона на Черно море е най-силна. Както Фермер.БГ писа, Румъния сключи преди седмици историческа сделка за износ на 60 000 тона зърно за Египет, като значителна част от него бе изкупено от България на ниски цени.


Покачване на фючърсите на пшеницата в Чикаго, които остават сравнително високи вече втора седмица, също повлия на цените на пшеницата в Европа.

 

Фючърсите на хлебната пшеница в Париж се повишиха до 206,00 евро ($ 280) за тон . За момента на борсата бе достигната и цена  207.25 евро , която е най-висока цена от 5-и  юни насам .


Силното търсене на европейска пшеница за износ в Северна Африка ще окаче стабилен положителен тренд на цената на пшеницата, категорични са търговци. Вносителите на зърно от Европа искат да купуват всеки ден, а освен това трябва да реализират доставките си до 1-и Януари 2014.


Седмичните данни на Европейския съюз за износа на зърно потвърждават възходящия тренд. ЕС издаде само през изминалата седмица лицензи за износ на 581 000 тона мека пшеница , като общият обем досега през 2013 г. / 14 възлиза на 10 600 000 тона, като  и е налице поддържане на курс за рекорден обем през този сезон.


Силният износ подкрепи и цените на пшеницата в Германия, като бяха сключени сделки за 40 млн.евро.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!