Втората съвместна демонстрация на Еуралис Семена, BASF и Оптиком се състоя в полетата на добричкото село Безводица. Демо-платформата  „Заедно в земеделието“ събра стотици фермери, пред които бе представено портфолио семена за царевица, слънчоглед и сорго, полезни насоки за растително защитни технологии и земеделска техника за по-високопроизводителна работа. След огромния успех на събитието в Шумен, това е поредния отворен форум, който водещите фирми в аграрния сектор провеждат у нас. 
 
 
 
На опитните полета екипът на Оптиком демонстрира пред фермери начините за постигане на по-високи добиви в различни видове обработки с иновативна земеделска техника. За първи път в България Оптиком представи пред родните земеделци телескопичния товарач JCB Agri Pro DualTech VT. JCB революционизира земеделието с модела AGRI Pro с новата DualTech VT, първата в света 2-в-1 трансмисия, специално разработена за селскостопанските телескопични товарачи. DualTech VT комбинира превъзходната ефективност при висока скорост и теглителната способност на JCB Powershift трасмисията с лесното управление при работа на ниски скорости на хидростатичното задвижване.  Инж. Димитър Петров, продуктов специалист в компанията, разказа повече за машината:
 
“Телескопични товарачи, които в последните години станаха номер 1 на българския пазар, а сега вече имаме и голяма иновация с новата Dual Tech V трансмисия при новия модел Agri Pro.”
 
 
Хидростатичното задвижване гарантира максимална продуктивност и прецизност при товарене и разтоварване, а задвижването Powershift е перфектно за транспортиране и теглене на ремаркета. Новата технология DualTech VT постига до 25 % по-висока производителност на телескопичните товарачи спрямо техните конкуренти на пазара.
 
На опитното поле гостите видяха и тестваха телескопични товарачи JCB с товароподемност от 3 до 6 тона, подходящи за всички нужди на земеделските производители. 
 
 
 
Интерес привлече и юбилейния трактор McCormick X7 VT Drive, специално издание в чест на 25-годишнината на Оптиком. Тракторът е с двигател FPT 195 к.с и с безстепенна трансмисия VT Drive. Това е конвенционален трактор, който предлага комфорт и висока производителност за фермерите на достъпна цена. 
 
 
Демонстрацията на JCB Fastrac 4220 вече има своите почитатели и доволни клиенти на българския пазар и традиционно предизвиква особен интерес сред земеделците. Безстепенната трансмисия осигурява плавно ускорение и забавяне, възможно най-фино регулиране на скоростта и избираеми режими, които помагат на оператора да оптимизира производителността и горивната ефективност, а еластичното пълно окачване предоставя несравним комфорт за оператора.
 
Оптиком представи пред фермерите и богата гама прикачен инвентар.
 
„Показваме също така и доста високотехнологичен инвентар, тук е торачката на Sulky x40 със системата Eco Nov, с която  система фермерът може да дели полето отзад на тороразпръскващата зона на 12 или на 6 разлчни зони, като във всяка една зона може да се постига различна норма на тороразпръскване. Тук също представяме и сеялката на Monosem за пролетници, Monosem с дискова секция NG, която сме оборудвали с торовнасяне и с микроторова уредба.“
 
 
Освен лидерът при прецизните сеялки за пролетници  Monosem на демонстрационното поле, фермерите видяха и сеялки за слята повърхност с марката Great Plains. Това са механични сеялки, които са в помощ на всеки един стопанин по време на есенната сеитбена кампания.
 
 
Огромен интерес предизвикаха и плуговете на Ovlac. Инж. Димитър Петров обясни какви са техните предимства.
 
“Плуговете на Ovlac са изключително надеждни. Много здрави плугове, произведени в Испания, където почвените условия се доближават до тежките почвени условия тук в България, като тези плугове освен голямата здравина, те са и с много интересна концепция - те се теглят от една точка и реално имаме навесен плуг, който го теглим като прикачен. По този начин плугът се саморегулира в браздата и разходът на гориво е доста по-нисък за разлика от стандартния конвенционален плуг.“
 
 
Специалистите от Оптиком не пропуснаха да загатнат и какво очаква земеделските стопани, които ще посетят БАТА АГРО Есен 2016 в Стара Загора.
 
„Освен всички продукти, които фермерите успяха да видят тук, ще има и доста нови продукти, които Оптиком ще представи на есенното изложение БАТА Агро 2016 от 30 август до 3 септември в Стара Загора“
 
Повече информация за гамата машини предлагани от Оптиком може да намерите на www.opticom-bg.com или на телефон : 0700 20 205