Фирма Оптиком осигурява цялостни и рентабилни решения за нуждите на специализираните земеделски производители. В красивите лозя на Винарска изба „Братя Минкови“ край Карнобат фирмата събра лозопроизводители на демонстрация,  в която показа актуални модели специализирани трактори и инвентар за обработка на лозя и овощни насаждения. 
 
На демонстрационното поле в лозята на ВИ „Братя Минкови“, домакин на събитието, Оптиком представи Кралят на лозята, тракторът Landini, серия Rex, в действие. Тракторите от серията Landini Rex отдавна са се доказали като особено подходящи за българските лозя и са утвърдени като водеща марка на пазара в България при специализираните трактори. Сред потребителите на трактори Landini Rex са множество реномирани производители на грозде и винарски изби в България.  
 
 
Фермерите видяха в работа всеизвестния трактор Landini Rex 90F, който е изключително подходящ за широкоредови лозови насаждения и овощни градини. Теглото на трактора е близо 3,5 тона, а двигателят е с 90 к.с, което гарантира успешната работа с разнообразен прикачен или навесен инвентар. Към трактора бе агрегатиран испански култиватор DAVID, с 7 работни органа за обработка на реда и междуредието. Отклоняването на  ротационните глави на култиватора е електрохидравлично, което е сигурно и надеждно решение за фина работа без опасност от нараняване дори и при млади насаждения.
 
 
Симеон Василев, Винекс Славянци сподели впечатленията си от дългогодишната си работа с тракторите Landini Rex.
 
„Ние поддържаме едни добри взаимоотношения с Оптиком. От дълги години работим заедно, съвместно. Имаме налични машини, закупувани от фирма Оптиком от преди повече от 10 години. Сега, в момента, машините в производство на грозде, тракторите са вече 13. Спрели сме се на специализираният трактор за лозарството Rex 90, като имаме 3 по-стари машини Rex 85. С тях добре работим, като прикачен инвентар, имаме доста голямо количество, които добре се налагат в лозето. Тракторът добре се държи в лозето, за лозарска машина е добро теглото. При тези машини са малко по-ниски цените от останалите. По-добре се механизаторите. Говорим за по-опростеният начин на управление на машината.“
 
 
Вторият трактор, който бе демонстриран пред лозарите, е Landini Rex 90S. Този трактор с е по-тясна база и с минимална ширина 121 см е предвиден изцяло за тесноредови насаждения. Двигателят е 4 цилиндров, с мощност от 90 к.с. В предната част на трактора бе монтирана Г-образна машина за контурна резитба на италианския производител RINIERI, а прикаченият инвентар отзад бе пръскачка от италианския производител NOBILI, с обем 600 литра и центробежна помпа. Иновацията при този модел е джойстикът, който се монтира в кабината на трактора и позволява електрическо двусекционно управление на пръскането. 
 
 
Друга комбинация от машини, която направи силно впечатление на лозарите, бе тракторът Landini Rex 80 GT и агрегатираната към него активна отклоняваща брана за обработка на реда RINIERI EL 115. Серията трактори GT е предвидена предимно за овощни насаждения и полска работа, но демонстрацията показа, че захожда без проблем и в междуредие от 250 см. Прикаченият инвентар е предвиден за работа в междуредие от 170 до 250 см, като отклоняващата глава е с работна ширина от 60 см, което осигурява добра почвообработка. 
 
 
Симеон Василев отново даде своята висока оценка и за направеният наскоро нов избор за оборудването на стопанството, а именно покупка на култиватор от презентираната италианска марка Rinieri.  
 
„Последните ни машини, закупени от Оптиком са култиваторите на Rinieri, като с тях извършваме основните обработки в лозето. За инвентара много добре се справят фирма Оптиком. Бързо се реагира, сервизът бързо откликва на нашите въпроси и проблеми, без значение дали  трябва да присъстват на място или само ще е консултация. Винаги са бързи и са стриктни в отношенията.“
 
 
Нашият екип разговаря и с Пламен Костадинов, продуктов специалист в Оптиком, който сподели какво отличава тракторите Landini REX от другите лозаро-овощарски трактори на пазара. 
 
„Главното, което като технически данни мога да кажа е, че серията Rex са трактори с  достатъчно голямо тегло, за да бъдат агрегатирани към тях най-различни видове машини. Тракторът е близо 3,5 тона. Това са трактори от класа 80-90 к.с, които напълно достатъчно задвижват всякакви  прикачни и навесни пръскачки, гроздокомбайни и т.н. Главното, което нашите клиенти трябва да знаят е, че именно комбинация между тегло и мощност на трактора реално дава теглителния баланс на машините за успешна работа. REX покрива всички изисквания за най-различни видове междуредия, от широко редови лозови насаждения, до тесноредови овощни насаждения.“
 
Екипът на Оптиком  представи пред лозарите на демонстрацията и трактора Landini Mistral, който отговаря на комплексните изисквания и нужди на малките ферми. Машините от тази серия работят успешно в оранжерии, лозя, овощни и зеленчукови градини. Тракторът разполага с двигател от 55 к.с, механична трансмисия с 32 скорости, удобна кабина и две двойки хидравлични разпределители. Към него бе агрегатиран тракторно задвижван компресор, към който могат да се прилагат различни пневматични инструменти и машини. 
 
 
Освен комплексни почвообработващи решения за реда и междуредието, пръскачки и контурни резачки, Оптиком представи  по време на демострацията и по-икономични решения в лицето на цялостната пневматична система за резитба на италианския производител PATERLINI. Тя се оказа изключително привлекателна за лозарите, тъй като сега е сезонът, в който зелената маса на лозовите масиви се отстранява, за да може сокът да бъде налят в плода.
 
 
След края на демонстрацията гостите имаха възможност да посетят винарската изба „Братя Минкови“, за да опитат хубаво българско вино и да обменят и споделят опит помежду си.
 
 
Във винарната разговаряхме и с Душан Няголов, агроном във винарска изба „Братя Минкови“, който сподели опита си от съвместната работа с Оптиком. Ето как той оцени дългогодишното им партньорство:
 
„С фирма Оптиком  работим повече от 10 години, като сътрудничеството ни е много добро, сервизът е доста добър. Винаги са били коректни и изрядни във всяко едно отношение.“
 
 
Повече подробности относно траторите Landini от серията REX, както и другите лозарски машини и инвентар, които фирмата предлага,  може да получите от Оптиком ООД на нац.тел.: 0700 20 205, о[email protected], www.opticom-bg.com.