Съветът по европейските въпроси (СЕВ) одобри позицията на Република България за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 14 юли 2014 г. в Брюксел, съобщават от правителствения пресцентър. На предстоящото заседание се очаква да бъде представена Работната програма на Италианското председателство на Съвета на ЕС.

 

Сред очертаните приоритети са биологичното земеделие, предложенията на Комисията за преразглеждане на схемите за помощ за доставка на плодове и зеленчуци, банани и мляко в училищата, предложенията относно зоотехническото законодателство, пакета относно здравето на животните и на растенията.

 

Предвижда се Съветът да проведе политически дебат по предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, направено във връзка с динамичното развитие на пазара на биологични продукти, обусловено от силното нарастване на търсенето.

 

Предложението ограничава съществуващата понастоящем възможност, държавите членки да приемат изключения от правилата, което води до нелоялна конкуренция сред операторите, опасност от загуба на доверието на потребителите, усложняване на законодателството.

 

Увеличена е възможността за осъществяване на контрол в резултат на разясняване, опростяване и хармонизиране на правилата за производство. България подкрепя усилията на Комисията за отстраняване на пречките за развитието на биологичното производство, както и за опростяване на законодателството.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!