Европейската и средиземноморска организация за растителна защита, включи в списъка си за предупреждения (EPPO Alert List) един нов плевел, застрашаващ селскостопанските култури.

Важните срокове през август

Това е растението Euphorbia davidii Subils (давидова млечка), което не е регулирано в Европа и не е изброено в законодателството на ЕС или в списъците на EPPO А1 и А2 (вредители, препоръчани за регулиране като карантинни вредители), пише в научен анализ на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). 

В нашите географски ширини давидовата млечка се среща в малки популации по железопътни линии, но има потенциала да навлезе в посевите със селскостопански култури, където може да окаже отрицателно въздействие върху добивите, отчитат експертите.

Местообитание и разпространение

Видът е отчетен в части на Южна и Северна Америка, Океания и Европа. В земеделските райони се среща в соя, царевица, слънчоглед и лозя.

В България Euphorbia davidii е установена за първи път през 2009 г.  Видът е открит в близост до град Варна (Черноморското крайбрежие) в района на жп гара Разделна и в пристанищния фериботен комплекс на езеро Белослав. В първото отнище са наблюдавани около сто растения, а във второто около няколко хиляди. Потенциалните пътища за влизане на плевела в региона на EPPO са неясни. По литературни данни се предполага, че най-вероятно видът е пренесен с внос на замърсени пратки семена.

С какво е опасен?

Давидовата млечка има потенциала да образува гъста растителна покривка в земеделските райони. Видът се конкурира с останалите видове за хранителни вещества, светлина и пространство. В Сърбия проучванията показват, че Euphorbia davidii се разпространява в земеделските полета, където е доказано, че наличието на плътни петна от плевела оказват отрицателно въздействие върху производството на царевица (отрицателен ефект върху размера на царевичните растения) и слънчоглед (предизвиква ранно узряване на слънчогледовите пити). 

В България, в единственото засега находище видът е представен от няколко субпопулации, състоящи се от десетки до няколкостотин индивида. Общо популацията наброява няколко хиляди растения, като броят им варира в отделните години, поради това, че видът е едногодишен. Няма детайлни проучвания за конкуренцията на вида с местните видове в България.

Методи за контрол

Първоначалните изследвания показват, че давидовата млечка е толерантна към много от регистрираните хербициди. След провеждане на листно третиране с хербицид оценката след първата и четвъртата седмица показва ограничена ефективност. Тъй като няма разработени специфични методи за контрол на вида, са необходими допълнителни изследвания за оценка на методите за контрол в селскостопанските култури в региона на EPPO, подчертават учените. 

Към момента най-ефикасна е превенцията, като не се допуска засяване на семена на селскостопански култури с примес от семена от млечка, както и пренос на почвен субстрат от места, където видът се среща. 
Целият анализ можете да видите тук.