Определен е размерът на плащането по Схемата за преходна национална помощ за тютюна, необвързана с производството за 2016 г. Това стана ясно от заповед на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.
 
 
Още по време на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) станаха ясни ставките по Схемата за преходна национална помощ за тютюна. Тогава с мнозинство представителите на сектора гласуваха за предложената от МЗХ схема. 
 
І. „Басми“ за:
- тютюнопроизводители с количества до 1 тон включително по 2,55 лв./кг (1,65 лв. + 0,90 лв.);
- тютюнопроизводители с количества над 1 тон до 2 тона по 2,48 лв./кг (1,65 лв. + 0,83 лв.);
- тютюнопроизводители с количества над 2 тона по 1,65 лв./кг;
ІІ.   „Каба Кулак“ по 1,30 лв./кг;
ІІІ.  „Бърлей“ по 0,95 лв./кг;
ІV.  „Виржиния“  по 0,75 лв./кг.
 
 
Пред Фермер.БГ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) коментира, че изплащането на субсидията ще бъде в седмицата 17-21 април 2017 г. Утвърденият ресурс по схемата е 90 млн. лева.
 
Междувременно от Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България изпратиха писмо до министъра на земеделието и храните. В него те изразяват своята позиция и застават зад предложението на министерството по отношение на начина на разпределението на помощта. СПОТ-БГ настоява да бъдат предприети спешни мерки и средствата по разпределението на предходната национална помощ за тютюна да стигнат по най-бързия начин до тютюнопроизводителите.