Слънчевото, сухо и горещо време в близките дни значително увеличава риска от пожари и от щети в земеделските площи, предупредиха специалисти от Министерството на вътрешните работи.
 
 
Опасността ще се увеличава през следващите два дни, става ясно от актуалната информация на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
 
„За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото ни, е важно да бъдат спазвани правилата за пожарна безопасност“, напомниха от ведомството.
 
По Закона за опазване на земеделските земи глобата за запалено стърнище е от 1500 до 6000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 12 000 лв.
 
Източник: НИМХ
 
Ето и някои основни правила за пожарна безопасност през лятото:
 
- Недопустимо е изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда.
 
- Всички моторни превозни средства, които извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, която не допуска отделянето или изхвърлянето на искри.
 
- Разчистването на сухи треви и отпадъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне.
 
- Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в земеделски земи, забранено е паленето и опалването на стърнищата.
 
Очакванията на метеоролозите са, че сухото и горещо време ще се задържи и през следващата седмица в цялата страна.