Животновъдите са обезверени, голяма част от тях ликвидират стадата си, а в същото време няма желаещи да се захванат с животновъдство, тъй като при условията в момента не виждат смисъл.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Така обобщи ситуацията в говедовъдния сектор Ангел Йонов, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода у нас (АРЧШПБ). Седалището на националната браншова организация е в Добрич – регион, в който в миналото е имало установени традиции в сектора. Сега условията, при които едва оцеляват фермите, са жестоки, допълни експертът. 

„Една от причините за ескалиране на напрежението е фактът, че цената на фуражите не кореспондира с изкупната цена на млякото, която е много под 1 лв./л. Диспропорцията е много сериозна“, смята Йонов. Самите фермери нееднократно споделят, че ако не си произвеждат сами фуражите, дори няма да си изхранят животните през настъпващата зима. Цената на зърното, горивата, ел.енергията – всичко това води до бързо нарастващи и непредвидими разходи. 

Всички работещи в животновъдния сектор са категорични, че няма работна ръка за стопанствата им, независимо от условията, които предлагат. Част от фермерите в Добричка област споделят, че наемат хора, които работят формално и през това време си търсят си друга работа, дори в за чужбина. 

„Вторият фактор, който играе огромна роля за ликвидиране на стадата, е липсата на работници. Вече никой не иска да се цапа при животните, търси по-лека работа, а в същото време фермерите изнемогват“, продължи с изводите Ангел Йонов. Специалистът посочи, че заради трупащото загуби млечно говедовъдство, много стопани ликвидират кравите си и оставят само растениевъдството. 

„С цената на много усилия успяхме да осигурим малко повече средства за животните под селекционен контрол, но пак отчитаме отлив“, допълни Йонов. По думите му в млечното говедовъдство преобладават малки и средни ферми, които обхващат 70-80% от поголовието. Точно те са гръбнакът на млечното говедовъдство и загубата им ще бъде безвъзвратна. „Отговорните фактори у нас нехаят. Спадът е необратим. Лесно се ликвидират, но създаването на едно селектирано стадо отнема най-малко 10 години“, възмущава се още специалистът по селекция. 

Отрицателната тенденция в млечното говедовъдство не е от тази година. През последните 3 години Асоциацията отчита сериозен ръст на ликвидираните ферми в Добричка и Варненска област. Във всяка от тях са се отглеждали над 100 млечни крави.