Оцеляването на животните в малките ферми е под въпрос, алармира фермерът и ветеринарен лекар д-р Васил Стоев. Заедно със семейството си той отглежда 120 овце от породата Лакон в добруджанското село Опанец. 

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

„Ще се изколят животните, всичко налично вече се продава. Особено ако дойде тежка и люта зима, тогава съвсем няма как да оцелеят фермите. При тези цени на фуражите, на тока, на горивата, това няма как да стане“, коментира със съжаление д-р Стоев. Един от примерите, които той посочва, е цената на електроенергията: „Фермите сме на промишлен ток, който вече скочи почти 5 пъти. Е как ще се случат нещата?“.

Единственият начин е напролет фермерите като д-р Стоев да увеличат цените на агнетата. Това обаче едва ли ще е изход от омагьосания кръг, тъй като покупателната способност на хората рязко се е свила и на практика няма да има кой да купи животните. „Напролет трябва да излезем с такива цени, че да успеем да вържем следващата стопанска година. Иначе ще трябва да заколим агнета, овце, всичко“, допълва фермерът и уточнява: „Нужна е държавна протекция, но то дори държава нямаме. Всичко е на гравитация“. 

Според д-р Стоев всичко това прилича на умишлен геноцид. „Явно целта е да се ликвидират малките ферми, да останат само големите и те да се отчитат на банките, на които са постоянни длъжници“, предполага ветеринарят. По думите му през тази зима който оцелее, през следващата година няма да може да си плати дори семената и торовете. Всеки фермер се старае да приготвя и собствен фураж за животните си, чрез който да осигури качествено изхранване.