Между 250 000 и 300 000 дка с пшеница ще бъдат разорани в Добричка област. Това е прогнозата на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт, дадена по време на организирания Ден на отворени врати в научния център. Тези площи представляват близо една четвърт от засетите през есента 1,300 хил. дка с житни култури.  

Пшеница: Лутане в цените на зърното по борсите

„Има посеви, в които само една трета от класа формира зърно, има полета, в които на кв.метър има запазени едва по 5-6 класа, които са с наполовина налято зърно. При около 30 % от площите с пшеница в крайморските общини Шабла, Каварна, Балчик добивите ще бъдат между 50 и 150 кг от декар”, не крие ученият. 

Преждевременното изсъхване на житните полета ще доведе до по-ранна жътва в Добруджа. Според проф. Киряков през настоящата стопанска година комбайните ще влязат в полетата между 20 и 30 юни.

Прогнозите на учения показват, че средният добив за цяла Добричка област ще бъде по-нисък от предходната година и няма да бъде надскочи 400 кг/дка. 

Състоянието и добивите от пшеница зависят от типа селекция и от приложената агротехника, подчертаха още селекционерите от Добруджанския земеделски институт. Оскъдните запаси от есенно-зимна влага и липсата на валежи през пролетта са нанесли сериозни поражения върху селекцията, която не е създадена в България.

Сортовете на Добруджанския институт са насочени към почвено-климатичните условия на страната ни и имат високо ниво на устойчивост на стресови фактори, допълни доц.Галина Михова. 

Селекционната програма на института продължава да поддържа високо ниво. Три са новите сортове пшеница, признати след изпитване със заповед на Министерството на земеделието. Акцентът при създаването им е висока продуктивност и устойчивост на абиотичен стрес, подчерта още селекционерът доц. Михова.