За пореден път пламна бившата зеленчукова градина и полетата със стари и изоставени лозя край Добрич. Заради изключителното засушаване и горещото време огънят бързо се разрасна.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Намесата на огнеборците с няколко противопожарни автомобила спаси намиращите се в близост оранжерии и ниви с полски култури. Това е третият инцидент в земеделските площи, превърнати в бунище в покрайнините на града от началото на годината. Отново се търси отговор на въпроса дали това не е умишлен палеж.  

Високите температури „нажежават“ обстановката в Добричка област и стават причина за множество пожари в сухи треви, отпадъци и стърнища, алармират от пожарната.

Сигналите към огнеборците са ежедневни. Причините за инцидентите са от различно естество – небрежност, палене на отпадъци, хвърляне на фасове, дори не е изключен и умисъл за опалване на някои полета с остатъци от пшеница. Над 2200 дка стърнища са пламнали до този момент, но причината за опожаряването им не е уточнена, още почти толкова са изгорелите площи с пшеница. Към момента са съставени само 4 акта за опалване на посеви и стърнища. 

Тревожната равносметка показва, че през последните два месеца пожарите в Добричка област са два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Огнеборците са провели 33 срещи с кметове на населени места, за да насочат вниманието към опасността от избухване на пожари. Общо 700 са проверените зърнокомбайни, машини и прикачен инвентар, които участват в прибирането на реколтата.