Повече от месец България не е докладвала за случаи на особенно опасни болести по животните в информационната система на ЕС ADIS. Африканската чума по свинете (АЧС) и птичият грип продължават да върлуват обаче в Европа. През последната седмица са регистрирани и огнища на антракс.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Последното докладвано огнище от страната ни беше в средата на юни, когато в добричкото село Стефаново беше открита високо патогенна инфлуенца при домашни птици в местна ферма. Седмичните данни до 22 юли регистрират заразата единствено при домашни птици в Германия и Полша.

В момента най-разпространената опасна болест в Европейския съюз продължава да е АЧС. При домашни свине тя е засечена в Литва, Полша, Румъния и Украйна, а при диви свине - в Германия, Естония, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия.

В данните на ADIS се съобщава и за други опасни болести, открити в съседните ни държави. В Румъния са открити 2 огнища на инфекциозна анемия при коне. Опасни огнища са регистрирани и в югоизточната ни съседка.

За 15 огнища на антракс, 2 огнища на нюкясълска болест, 19 огнища на бяс и 2 огнища на шарка при овце и кози, съобщава Турция.

Два случая на антракс са отбелязани също и в Хърватия. Кошери във Франция пък са нападнати от малък кошерен бръмбър (Aethina tumida). Три огнища на вредителя са засечени в страната през изминалата седмица, сочат данните на АDIS. Вижте подробна информация тук.