През юли тази година в света са регистрирани 470 огнища на опасни болести по животните, за това свидетелстват данните на Световната организация за здраве на животните, пише agrostory.com.

Първи случай на африканска чума в Румъния

Случаи на шап има в Конго (4) и Колумбия (7). Африканската чума по свинете продължава да се разпространява из цял свят – през юли заболяването е регистрирано в Латвия (13 ), Литва (82), Полша (75), Русия (32), Украйна (12) и Чехия (61).

На територията на Македония  (2) и Намибия (15) има огнища на нодуларен дерматит. В същото време в САЩ е регистриран случай на спонгиформна енцефалопатия по едрия рогат добитък.

Покрай указаните по-горе области през юли тази година в световен план са регистрирани огнища на бабезиоза по говедата в Нова Каледония (1) и сибирска язва Украйна и Франция (1).На територията на по-рано незасегнати от болестите страни са открити: 

- Нюкясълската болест (Португалия – 1 случай);

- Високопатогенен птичи грип (Того – 1 случай);

- Треска от долината Рифт (Нигерия – 4 случая);

- Шап (Намибия – 1 случай);

- Бяс (Малайзия – 11 случая);

- Конски грип (Израел – 7 случая);

- Инфекциозна анемия по конете (Холандия – 1 случай, Швейцария – 1, Испания – 1, Македония – 2);

- Пироплазмозата при конете (Туркменистан – 1 случай);

- Репродуктивно-респираторен синдром по свинете (Уругвай – 2 случая);

- Трипаносомоза (Аржентина – 4 случая).

Ветеринарните слубжи от 8 страни са съобщили за огнища на високопатогенен птичи грип: Белгия (2), Виетнам (1), Конго (12), Италия (5), Мианмар (1), Тайван (18), Франция (1), ЮАР (6). В Намибия са регистрирани 5 нови случаи на Нюкясълска болест. 

Продължава регистрирането на нови случаи на син език във Франция. През юли са получени известия за 53 нови огнища.