От търговските мрежи в Белгия са изтеглени опасни кокоши яйца, в които са установени вредни за здравето на човека вещества, информира rosng.ru.

Рязък спад на производството на пуешко месо в Турция

Вълна от възмущение веднага обзе жителите на европейската страна. Още повече, че яйцата са били продавани с маркировка „био“. Откритите опасни вещества са диоксин и полихлорирован дифенил. Вредната продукция е била доста и е била разпространени в 5 търговски вериги. Допълнително властите не дават информация дали яйцата са били предлагани само на вътрешния пазар, или са били изнесени зад граница.

Опасните яйца са били доставени от производителя Е.К.Е и то под няколко марки. На изземване подлежат 75 000 яйца.

Подобен случай вече бе регистриран в Белгия и други страни в ЕС преди две години. Тогава бяха предлагани яйца и хранителни продукти, в чиито състав влизат първите, заразени с инсектицида фипронил. Събитията се запомниха с определението „яйчената криза“.

При попадане в човешкия организъм диоксинът е способен да провокира злокачествени образувания, а също така психични разстройства и дори отслабване на имунната система. Диоксинът попада в околната среда от храните или производствените отпадъци. Даже малка доза от него е способна сериозно да навреди на живите организми.