Времето през изминалите и предстоящите няколко дни ще подобри значително почвената влага в петдесетсантиметровия слой, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

През миналата седмица само в отделни райони от Западна и Източна България са регистрирани валежни количества между 20-30 l/m2 (Враца – 33 l/m2, Варна – 29 l/m2, Кюстендил – 26 l/m2, Бургас – 25 l/m2, Добрич, Русе, Калиакра – 21 l/m2, Карнобат – 20 l/m2), които са подобрили условията на почвено овлажняване. Повсеместните валежи през почивните дни със сигурност ще допълнят измерените количества в цялата страна.

Агрометеоролозите отчитат, че в момента вегетационните процеси при земеделските култури протичат при температури около климатичните норми. 

При пшеницата ще се наблюдава фаза млечна зрялост. При ечемика ще протичат преход от млечна към восъчна зрялост, а на отделни места в югоизточните райони и восъчна зрялост. Слънчогледът ще образува съцветия, царевицата ще е във фаза листообразуване. При лозата ще протичат цъфтеж и формиране на зърната.

НИМХ: Прогнозираните на места интензивни валежи и градушки отново ще застрашават земеделските култури от повреди – полягане на посевите с пшеница и ечемик, механични повреди по трайните насаждения и влошаване качеството на зреещата реколта от череши.

Освен това честите валежи през периода ще повишават риска от зараза и разпространение на гъбни болести – кафяво гниение по костилковите овощни видове, струпясване по семковите, мани по зеленчуковите култури и лозата. Неустойчивото време ще ограничава възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания.