Насекомото Drosophilia suzukii, познато още го като Петниста дронзофила, е нов вид, който е инвазивен и е родом от Югоизточна Азия. Специфичното при него е, че е изключително опасен за летните плодове, включително горски плодове, череши, праскови и др., информира Agroberichtenbuitenland.

Ивелин Желязков разкрива необятните възможности на растителния имунитет

Пред последните няколко години вредителят се разпространява из цяла Европа и Северна Америка, вследствие на активната търговия. В Унгария например насекомото нанася големи щети върху насажденията с малини и ягоди, докато ябълките и крушите остават почти непокътнати.

Основната унищожителна сила на Петнистата дронзофила е в способността на насекомото не само да атакува увредените и гниещи плодове, но и здравите, които все още се развиват.

Участници на пазара и изследователите алармират, че насекомото може и ще предизвика пълно опустошение върху овощните култури. Въпреки че този вид не понася добре много сухи периоди, при по-влажно време той може да издълбае ниша за себе си, за да оцелее. Така той може да унищожи до 80-100% от овощните култури в дадена област.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: Умно управление на вредителите

Малките ферми по-полезни за природата от биофермите?

Запознайте се с изискванията за интегрирано управление на вредителите