Лабораторни изследвания са потвърдили три случая на Западнонилска треска при птици. Заразата е опасна както за животните, така и за хората, предупредиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Агенцията е установила вируса на болестта Треска от Западен Нил при два щъркели в село Атия през август тази година и при една посевна врана в град Бургас през септември. Заболяването е потвърдено в Националната референтна лаборатория на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.
 
Експертите подчертаха, че Треска от Западен Нил е заболяване, от което боледуват както животните - най-вече еднокопитни и птици, така и хората. Птиците са резервоар на вируса в природата. Болестта се предава чрез ухапване от комари като борбата с комарите е основния начин за предпазване от заразата. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит). Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно.
 
Всяка година се изпълнява програма за надзор на болестта Западнонилска треска. За всеки положителен резултат от тестовете при животни и птици незабавно се уведомяват здравните власти, за да бъдат предприети мерки.
 
През 2018 г. случаи на болестта са докладвани в редица европейски държави, включително и в Гърция и Румъния. Положителните резултати при птици в област Бургас са доказателство за вирусна циркулация в страната, допълниха от Агенцията по храните.