“Влезе ли веднъж в насажденията на полето или в оранжериите вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBrFV), първата стъпка е да се унищожат растенията и да се изгорят”, каза за Агри.БГ гл. ас. Ганчо Пасев, растителен вирусолог от Института по зеленчукови култури “Марица”.
В последните години това е най-опасната болест, която може да коства на стопаните цялата реколта, затова и специалисти в областта на зеленчукопроизводството съветват стопаните да бъдат стриктни при почистването на старите насаждения в покритите или открити площи.
“Следващата стъпка е да се обеззаразят всички метални части по правилен начин с белина или други препарати, тъй като вирусът се задържа много лесно по повърхности и е устойчив на температура.
Той се дезактивира при 90 градуса за 10 минути иначе трудно можем да го убием. Дори при температурното третиране на дезинфекцирани семена не е много успешна практика”, допълни още той.
Задължителна стъпка е и матраците, в които се садят растенията, да бъдат унищожени.
По думите му зеленчукопроизводителите трябва да са особено внимателни.
“Трябва да се обръща голямо внимание на това с какви дрехи се влиза в оранжериите и с какви се излиза от посевите. Фитосанитарните правила изискват задължително инструментите и инвентарът да се накисват поне за 10 минути в белина или други подходящи продукти.
Когато се борави в посевите и се почистват растения със съмнения за вирусно заболяване, трябва да се използват еднократни ръкавици, които се изхвърлят след работа. Дрехите, след като бъдат използвани, трябва да се изпират със специални препарати за дезинфекция”, категоричен бе вирусологът.
Опасният вирус по доматите се разпространява предимно механично - при различни операции - поливане, колтучене, опрашване. Разпространява се и чрез семената, както и чрез водата, когато в нея попаднат остатъци от заразени доматени растения. Бомбусите, които често се използват за опрашване в оранжериите също могат да бъдат преносители, обясни Пасев. Дивите растения като глухарчета, слез, спореж могат да бъдат резервоар на болестта.
Избирането на семена, които са с висока устойчивост на вируса пък е една от правилните стъпки за получаването на качествена реколта, допълни той. Но и тук стопаните трябва да са внимателни, тъй като сортовете със средна устойчивост могат да се явяват резервоар за вируса, каза специалистът.
5 КОМЕНТАРА
30.09.2024
30.09.2024
30.09.2024
30.09.2024
30.09.2024