Агресивен плевел, който засега е непознат на земеделските производители в България и на Балканите, разширява територията си в Европа, като заплашва да навлезе и у нас.
 
 
Гигантският хераклеум (Heracleum mantegazzianum) е включен в списъка за инвазивни чужди видове за територията на Европейския съюз (ЕС), като плевел който представлява риск както за растенията и околната среда, така и за човешкото здраве“, коментира Татяна Величкова, главен експерт в Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към земеделското министерство. 
 
Засега няма данни гигантският хераклеум да влязъл у нас. Плевелът е силно агресивен. Смята се, че произхожда от Кавказ в Южна Русия и Грузия. В Европа първоначално е внесен като декоративно растение във Франция, но бързо се приспособява и започва да се разпространява, като разширява поразените територии.
 
„В световната база данни на Европейската и средиземноморска организация за растителна защита (EPPO) към 6 декември 2018 г. се съобщава, че Heracleum mantegazzianum присъства в следните европейски страни: Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Литва, Лихтенщайн, Холандия, Норвегия, Полша, Русия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство“, отбелязва Татяна Величкова.
 
                                     Разпространение на гигантския хераклеум в Европа
Илюстрация: gd.eppo.int
 
Растението достига 4 метра височина, а сокът ми е отровен за хората и за животните. Освен това той е фототоксичен - слънчевата светлина засилва пораженията от него.
 
Ако сокът попадне в очите, може да предизвика слепота. При контакт с кожата растението причинява дразнене и възпаления. Токсичността на гигантския хераклеум му създава името на плевел убиец.
 
Предпазването на територията на страната ни от опасния инвазивен вид е свързано с информираността на хората за рисковете, които крие разпространението на гигантския хераклеум. То не бива да се внася като декоративно растение, а превозните средства, които пристигат от страни с присъствие на плевела, трябва да бъдат обеззаразявани.