Какво готви новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) за овощарите и зеленчукопроизводителите? Както и какви са планираните помощи в преходния период за двата сектора. 

Фермери настояват за връщане на многодневните трудови договори

Това бяха част от въпросите на които дадохме отговор заедно с браншови организации и фермери, заети в двата сектора. По време на семинара, част от кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!”, начертахме основните перспективи и погледнахме в бъдещето за това какво предстои в секторите “Овощарство” и “Зеленчукопроизводство”.

Гости на онлайн събитието бяха Димитричка Търпанова - заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз, както и Николай Колев - председател на Съюза на Дунавските овощари. 

Мнението на зеленчукопроизводителите пък беше представено от млад и амбициозен фермер в сектора - Адриан Николов, който отглежда розов домат, корнишони и дини в Добричко.

По време на дискусията стана ясно, че зелената сделка, заложена в бъдещата ОСП притеснява фермерите. Големите амбиции на Европа са едно от ключовите неща, по които определено трябва да се работи в сектора. Оказва се обаче, че фермерите въобще не се припознават в зелената сделка, подобно на своите европейски колеги.

Засегнахме и вечни теми като обратното начисляване на ДДС, проблемите с работната ръка и нейната липса, както и унаследяването на стопанствата.

Адриан Николов помоли своите колеги да защитят младите фермери при евентуална среща с новия служебен министър проф. Христо Бозуков. По думите му най-накрая младите хора трябва да се стимулират и да станат истински приоритет на държавата, тъй като с всяка изминала година те стават все по-малко и по-малко. 

Особено неясно е бъдещето на ОСП, както и етапа по изготвяне на Стратегическия план на страната ни. Участниците в дискусията многократно споделиха, че двата сектора попадат в капана на политическите неуредици и ще бъдат особено засегнати от тях.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg