Непрестанно чуваме как младите фермери са бъдещето на земеделския сектор, как те трябва да бъдат стимулирани и амбицирани. Все неща, които всички знаем, че трябва да се случат, но на практика не ги виждаме.

Младите като приоритет: Дела трябват, а не думи

Какво се гласи за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и къде е мястото на младите фермери в преходния период? Това са само част от темите, които обсъдихме с Таня Бурова и Илиас Сарнук от Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ) по време на специален семинар в партньорство с асоциацията, част от кампанията "ОСП работи за нас: Остани на линия!".

Наш специален гост от Франция беше и Самуел Мас - президентът на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA).

В рамките на събитието стана ясно, че бъдещето пред младите в сектора е все още неясно. Липсата на готов стратегически план на България, както и продължаващите триалози и супер-триалози на европейско ниво трябва да очертаят рамката на бъдещата ОСП. 

Според доклади на ЕК, в новата ОСП приоритетът ще бъде поставен върху младите фермери. Заговори се затова как след 2021 година държавите-членки ще бъдат задължени да заделят поне 2% от годишния си бюджет за директни плащания за финансови инструменти за млади земеделски производители или за стартиращи ферми и компании. Както и по-висок таван на плащанията за младите от 70 хил. евро на 100 хил. евро. Самуел Мас коментира пред Агри.БГ, че CEJA настоява за по-висок бюджет от директните плащания, а именно 4%. Същите са и исканията на НАМФБ. 

Даде се и идеята в дефиницията за "активен фермер" да се добави и уточнение за младите фермери, което да премахне дискриминационното правило, че при стопанство от над 5 години един фермер, дори и под 40-годишна възраст, не може да се възприеме като такъв.

        

Следете темата и на cap4us.agri.bg