Сдружението „Заедно за личностно развитие“ участва в заключителната среща по проект FASST в македонския град Тетово. Българските представители се срещнаха със своите колеги от останалите 9 партньори от още 4 държави – Белгия, Италия, Македония и Испания, съобщи организаторът за България Рангел Матански.

Познато ли е у нас социално фермерство?

На срещата бяха обсъдени финалните задачи по проект FASST, който е съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейската комисия (EK). Проектът е насочен към по-голяма ефективност на социалното земеделие, като се разработи обучение в тази насока както за доставчици на услуги, така и за ферми.

По време на проекта партньорите тестваха обучителните курсове сред повече от 300 представители на целевите групи, получавайки обратна връзка. Резултатът са 12 безплатни учебни модула, достъпни на пет езика, включително и на български.  

На тази онлайн платформа всички заинтересовани земеделски производители могат да научат как да си разработят бизнес план, да си съставят бюджет, да управляват бизнеса в стопанството си, да бъдат видими в социалните медии, да практикуват социално земеделие и да го промотират.

От заключителния доклад на участващите страни става ясно, че в Европа има много неизследван и неизползван потенциал за социално фермерство, създаване на работни места и развитие на селските райони. Тук фактор играят липсата на съгласувана регулаторна рамка и дефиниция както в ЕС, така и на национално равнище. 

Всички разработени курсове са достъпни на български език тук.