След осъществената от експертна група на ОЛАФ проверка у нас, от 71 проекта в хранително-вкусовата промишленост , в 64 от тях  нашите чиновници са одобрили напълно фалшиви, подправени или силно завишени оферти за цени на машини, които ще бъдат закупени. Констатациите са описани в писмо на ОЛАФ до вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева от 23 декември 2008 г.

 

Заради новите разкрития на 10 януари 2009 г. Министерството на финансите е спряло да финансира от бюджета проектите по тази мярка на САПАРД. МФ е имало намерение да изплати още 39 млн. лв. по това перо на програмата с надеждата, че когато Брюксел разблокира парите, ще си ги възстанови. Към момента ОЛАФ е проверила 341 формуляра за кандидатстване. За 88 от тях са се появили съмнения, че са фалшиви, и затова офертите са копирани за по-подробно разследване. До момента подробно проверени са 71 проекта и е установено, че 90% от тях са нередовни. За останалите 7 също има съмнения, но до момента службата не е успяла да ги докаже.

 

ОЛАФ  е предоставила информация за фалшивите оферти на българските съдебни власти, за да почнат те собствено разследване. Евроекспертите предупреждават, че ще наблюдават процеса с "помощта на собствени процедури". От ОЛАФ твърдо заявяват, че няма да се превеждат пари по тази мярка на САПАРД. Хората на Пламен Орешарски настояват фонд "Земеделие" да им даде подробна информация за проектите, в които ОЛАФ е открила нередности.


Планираното за идната седмица посещение на директора на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер няма да се състои, но системата за изпращане на експерти от ОЛАФ през седмица в България ще продължи да действа. На практика редовните фирми, каквито вероятно има, могат спокойно да съдят фонд "Земеделие", тъй като имат договор, че ще получат субсидия, когато проектът им е завършен. Мярката на САПАРД за хранителната индустрия бе първата, по която Брюксел спря 60 млн. лв. през март миналата година. Мотивът бе, че България протака разследването за възможно източване на пари от еврофондове от няколко фирми, свързани с бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Според ОЛАФ и прокуратурата компаниите са получили неправомерно 7.5 млн. евро, като са представили стари машини като нови. ОЛАФ също припомни за групата , като уточнява, че започналото съдебно производство срещу нея все още не е приключило, докато в Германия едно лице е вече осъдено на 2 години и 9 месеца затвор.


  Над 100 проекта с нови злоупотреби по САПАРД са открити от август до ноември м.г. от специално сформирана българска работна група. В нея влизат 7 прокурори, представители на Националната разузнавателна служба, ДАНС и Държавен фонд "Земеделие". От самото начало ОЛАФ е неин съветник и през седмица осигурява свои експерти у нас. Еврослужбата оценява като "отлична" работата на тази група по САПАРД, както и на новото ръководство на дирекция САПАРД в Държавен фонд "Земеделие". Само преди ден обаче управата на фонд "Земеделие" прие оставката на шефа на САПАРД Константин Паликарски, който заяви, че напуска, защото шефът на ведомството спира всичките му управленски решения по САПАРД.

 

снимка: www.tractor.bg