В края на миналата седмица на места в Западна България (Видин, Кнежа, София, Драгоман), в североизточните райони (Шумен, Силистра) и в част от Горнотракийската низина (Пазарджик) бяха регистрирани отрицателни минимални температури и първите есенни слани.
 
 
В началото на следващата седмица се прогнозира съществено подобрение на топлинните условия. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ.
 
След продължителното засушаване, особено в южните райони на страната, през новата седмица агрометеорологичните условия ще претърпят промяна, смятат те. 
 
„В началото на октомври се прогнозират повсеместни валежи, подобрение на състоянието на горните слоеве и на условията за провеждане на сезонните почвообработки“, посочват агрометеоролозите.
 
Засушаването в края на лятото възпрепятства на много места в страната дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Поради тази причина в част от полските райони са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на рапицата, която изисква прецизна обработка на площите. 
 
През следващата седмица настъпва оптималният срок за сеитбата зимните житни култури във високите полета. В началото на октомври започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България.
 
През следващите седем дни по-голямата част от късните винени сортове грозде ще встъпят в технологична зрелост, а есенните сортове овошки – в беритбена зрелост.
В края на септември в крушовите насаждения трябва да се следи за появата и плътността на един от опасните вредители - крушовият пъпкопробивач, предупреждават специалистите.
 
Борбата срещу този вредител се провежда само срещу възрастните форми в началото на есента. През пролетната вегетация ларвите се развиват в пъпките и борбата с тях е невъзможна.