Одобрен е окончателният слой „Постоянно затревени площи“ (ПЗП) със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева. По-рано днес стана ясно, че е одобрен и окончателният специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане” (ПДП) за Кампания 2019.

Одобрен e окончателният слой площи за подпомагане

Данните за двата слоя са предоставени на ДФЗ за зареждане в ИСАК за обезпечаване на приема на заявления за подпомагане през 2020 г. и са публикувани в цифров вид на сайта на агроминистерството.

Одобреният слой ПЗП е изготвен след разглеждане и обработка на всички искания в периода от 1 септември 2019 г. до 31 януари 2020 г. 

Постъпили са общо 67 искания от физически или юридически лица, и общини за изключване/включване на конкретни имоти от/в слоя и издаване на индивидуални заповеди за одобрение или отказ на исканията.

По отношение на ПДП земеделските стопани, подали възражения в периода 2 – 13 декември 2019 г., могат да се информират за резултатите от тяхното разглеждане чрез Система за електронни услуги (СЕУ).

На база на данните от окончателния слой ПДП, след извършване на задължителните кръстосани проверки на подадените през 2019 г. заявления за подпомагане, предстои да се извърши окончателна оторизация и плащания на площ за миналогодишната кампания.

При необходимост ДФЗ ще извърши корекции в направените до момента плащания по схемите и мерките за подпомагане на площ. 

Допълнителни субсидии ще бъдат изплатени на земеделските стопани, които първоначално са получили по-малка сума, а на тези, при които се установи, че е предоставена по-голяма, ще се предприемат стъпки за нейното възстановяване.

Заповедите подлежат на оспорване по реда на Административно-процесуалния кодекс пред съответния административен съд. Срокът за това е 14-дневен до 27 март 2020 г. включително.