941 201,10 лв. е сумата, която Министерството на земеделието (МЗХГ) е изплатило за периода 11 май – 21 юли като обезщетения при прекратяване на служебните и трудовите правоотношения, включително и за дължим годишен отпуск, съобщават от ведомството в отговор на депутатски въпрос.

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

За посочения период в министерството и второстепенните разпоредители с бюджет са освободени 157 служители по трудово и служебно правоотношение, става ясно още от отговорът. От тях 72-ма са си тръгнали по взаимно съгласие, а 35 – при придобито право на пенсия.

МЗХГ: Едностранно са освободени 50 служители, от които дисциплинарно 4 служители. 

„Средствата за изплащане на обезщетения са изплатени от предвидените по бюджета на министерството разходи за персонал. В същото време преназначените служители в министерството и подопечните му разпоредители са 149. В едноличните търговски дружества са освободени общо 61 служители. Общата сума на изплатените средства е в размер на 130 909,87, пише още в отговора на министър Бозуков.

Към него имаше и отправена критика в друг въпрос, че „липсва публична информация относно състава и функциите на политическия кабинет, с изключение на заместинк-министрите и ръководителят на звеното за връзки с обществеността”, като се пита още: кой и в какъв период е заемал длъжност началник на политическия кабинет, парламентарен секретар; колко души и за какъв период са били назначени за съветници, експерти и технически сътрудници и за какви въпроси и ресори са отговаряли; какво е възнаграждението на членовете на политическия кабинет и как е определено?

В отговора на министъра се назовава съответно име на началник на политическия му кабинет, но в публично качения документ то е заличено, тоест отново неизвестно за обществото. Пише още, че за втората цитирана длъжност няма нает човек. Съветниците, експертите и техническите сътрудници са общо 7 души. Имената отново са недостъпни.