Около 50 кг мед от кошер вадят пчеларите през тази година, заяви Валери Пеев, член на сдружението на младите пчелари във Варна.

Според него през тази година добивите ще бъдат по-добри, тъй като природата е била благосклонна.

Като цяло в България се произвеждат между 6 000 и 10 000 тона мед на година, каза още Пеев. Той е един от организаторите на първата в страната медна дегустация, която започна днес във Варна.

В рамките на 7 дни от 10 до 20 ч. жителите на морския град ще имат възможност да опитат безплатно и да се насладят на различни видове български пчелен мед и пчелни продукти.

Целта на инициативата е да се популяризират качествата на българския мед.

Дегустацията се провежда на ул. "Русе" (зад градинката на Операта), като се предлагат осем вида мед от Добричкия регион.

Специално от Странджа е донесен и мановият мед, който е малко познат сред хората, заяви Пеев. Той разказа, че това е единственият мед, който не е нектарен, а се получава от соковете на растенията и дърветата. Той е тъмен, почти черен на цвят, с характерен силен вкус, богат на минерали, ензими и аминокиселини. Има силно изразени антибактериални, антиоксидантни и антибиотични свойства.

Посетителите могат да опитат още акациев мед (лек мед, подходящ за ежедневна употреба); липов мед (имащ силно антимикробно действие); билков мед (събрал богатството на българските билки).
Може да се вкуси мед от слънчоглед, от кориандър и от рапица. Цветен прашец, прополис и пчелно млечице също са на разположение на желаещите да дегустират.

В България има около 40 000 пчелари, които притежават около 500 000 пчелни семейства, разказа още Валери Пеев.

По негови данни изкупната цена на билковия и на слънчогледовия мед варира около 3,60-4 лева на килограм. По-скъпо се изкупуват акациевия и липовия мед - над 5 лева, а най-скъп е споменатия манов мед - над 6 лева за кило.

На дребно медът се продава на цени между 8 и 12 лв. Въпреки че изкупните цени не са променяни от няколко години, Пеев коментира, че те са нормални.

При правилно и интензивно пчеларство се печели, смята младият пчелар.

Той добави, че едва 10% от хората, които се занимават с производството на мед се възползват от субсидии. На година за всички пчелари в страната се отпускат общо около 200 000 лева, като всеки производител може да получи по 40 стотинки на килограм, при условие, че медът е продаден на преработвател.