Близо 18 000 земеделци, получили субсидии през миналата година са подали декларации за доходите си след писмена покана или телефонно обаждане от НАП в последния месец. Информационната кампания на приходната администрация продължава, като се очаква броят на декларациите значително да нарасне до края на годината, съобщиха от НАП. 
 
Общият брой на земеделските производители в България, които изобщо не са подали данъчни декларации през 2018 г., е приблизително 50 хил., чиито общ сбор на получените субсидии, е на приблизителна стойност от около 120 млн. лв. Това каза говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров, по време на пресконференция в Благоевград, пише Фокус.
 
 
Общият брой пък на лицата, които имат несъответствия в данъчните декларации или изобщо не са подали такива за цялата страна, е около 70 хил. души. Около 13 000 земеделски производители е броят на лицата от Благоевград и региона.
 
„Общият брой на земеделските производители в България, които изобщо не са подали данъчни декларации през 2018 г., е приблизително 50 хил., чиито общ сбор на получените субсидии, е на приблизителна стойност от около 120 млн. лв. Към тази група се добавят още около 20 хил. земеделски производители, които са декларирали по-малко. Тоест подали са данъчна декларация, но в нея е отбелязана по-малка сума от получената субсидия“, обясни Бъчваров.
 
„Това, което НАП прави в момента е да фокусира вниманието си върху доходите на земеделските производители от календарната 2017 година, по отношение на данъци и осигурителни вноски. За нас много важно е бъдещото поведение на земеделските производители – не само тютюнопроизводителите в област Благоевград. За нас е важна една много по-широка категория хора“, каза той. 
 
По думите му задачата на НАП не е да напълни бюджета с налагането на максималните по закон санкции. 
 
„Това, което има като ангажимент НАП е да прилага административно-наказателните процедури по възможно най-разумния начин. И там, където една малка или справедливо малка санкция може да изиграе своята превъзпитателна роля“, смята говорителят на НАП и добви, че главен фокус за НАП ще бъде бъдещото данъчно поведение на земеделските производители, а не налагането на големи санкции за отминалите години.