Вече започнаха запитванията за цена на пшеницата на зелено, съобщи за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. По неговите думи предложенията варират около 320 лв./т.

Офертите са предимно от български фирми - производители и търговци, но се очаква плавно увеличаване на изкупната цена. Според специалистите при фючърсните сделки съществува голям риск, тъй като могат да бъдат отчетени много големи загуби от страна на производителите. От друга страна обаче не се изключва възможността и за много успешни сделки.

Миналата година зърнопроизводители са претърпели огромни загуби, когато реколтата на пшеница беше много добра, а предлаганата цена на зелено започна от 200 лв./т.

В момента се регистрират сделки единствено с пшеница и рапица. Има предложения на фирми за рапицата по пазарната цена към момента на купуването, минус 50 евро от цената на паржката борса и други нови механизми около ценообразуването.

"Това, което ще посъветвам колегите е ако имат сили да вземат кредит от банката и да изчакат прибирането на реколтата", каза председателят на НАЗ като посочи, че сделките на зелено се правят сега по простата причина, че фермерите нямат пари и затова продават сега.

Във форума на Фермер.БГ също се обсъждат стартиралите оферти. На земеделски производители са предлагани оферти от около 180-200 лв./т. без ДДС до прогнози за 350 лв./т. с ДДС. Според членовете на Социалната мрежа, цена под 300 лв./ т. е несправедлива."Цената на зърното и да падне няма да е съществено, така че 35 ст/кг за пшеница е съвсем реална като начало за тази реколта. Със сигурност няма да е под 30 ст. Загубата от 10-15 ст/кг е далеч по-голяма от лихвите на банките", гласи един от коментарите във форума.