В следващите 2 години Областният информационен център в Добрич ще продължи да развива своята дейност и да дава информация за възможностите, които предоставят европейските структурни и инвестиционни фондове. Това става възможно след като община Добрич сключи нов административен договор за безвъзмездна помощ на стойност 250 000 лв., чрез който се осигурява ефективното функциониране на ОИЦ през 2022 г. и 2023 г. 

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

За 10 години от своето съществуване Центърът е провел и организирал 330 събития, консултирани са близо 5000 души. Бенефициентите имат лесен и безплатен достъп до ОИЦ, а експертите оказват помощ при търсене на финансиране, при кандидатстване и отчитане  чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 /ИСУН/.

963 договора са подписани и финансирани с европейски средства към 1 декември 2021 г. в Добричка област. От тях 288 са по Програмата за развитие на селските райони, безвъзмездното подпомагане за които възлиза на близо 91 млн.лв. Общата сума на парите по всички оперативни програми в Добруджа е малко над 292 млн.лв. Най-много са подадените проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ – 344. Одобрените проекти обаче са девет пъти по-малко – 41. Голям интерес е отчетен и към подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, която е подкрепила с 15 хиляди евро 62 земеделски стопанства от Добричка област. 31 са младите земеделци, които получават пари по подмярка 6.1.

През последните 2 години в рамките на последния проект на ОИЦ близо 2200 души са потърсили експертна информация за възможностите за финансиране на бизнес идеи с европейски средства по време на събития, на място в офиса, по телефона, електронната поща или във Фейсбук страницата на центъра, на която има над 6 хил. публикации.

ОИЦ - Добрич е част от националната мрежа от 27 информационни центъра за популяризиране на кохезионната политика на ЕС в Р България, създадена през 2011 г. ОИЦ функционира на принципа на "едно гише" и предоставя безплатно информационни, комуникационни, експертни и логистични услуги в област Добрич като работи в активно сътрудничество с местната общност, управляващи органи, местни и регионални администрации, университети, училища, бизнес и медии.