Сред многото предизвикателства, пред които е изправено здравето на животните, предотвратяването на болести, е основна мисия на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE). Това е възможно чрез имунизации, обясняват експерти по време на среща в Париж, Франция.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Имунизирането на животни срещу болести, когато съществува ваксина за това, е най-добрият превантивен метод за спиране на разпространението на дадено заболяване. Да не забравяме, че именно ваксинацията доведе до пълното унищожаване на чумата по говедата - някога така смъртоносна болест по селскостопанските животни”, обясняват експертите.

В изпълнение на мисията си, OIE създаде банки за ваксини. С това организацията желае да достави висококачествени ваксини за животни на страни в нужда.

“Опустошителното въздействие на  някои болести в цял свят не само върху здравето на животните, но и върху поминъка, продоволствената сигурност, международната търговия, а понякога и върху човешкото здраве, са достатъчна причина за създаването на тези банки. Предотвратими с ваксина болести като бяс, чума по дребните преживни животни (PPR) или болестта шап (FMD),  могат да бъдат овладени, тъй като имаме инструмент за спирането им. Това е ваксинацията”, обясняват от OIE.

Въпреки това, прилагането на ефективни кампании за ваксиниране на животни може да бъде предизвикателство. Наличието на ресурси за купуване и доставка на качествени ваксини, понякога в отдалечени райони, като същевременно се спазват факторите за съхранение и транспортиране, може да бъде трудно.

Ето защо OIE, с подкрепата на донори и партньори, създаде банки за ваксини за няколко заболявания. След създаването на първата си банка с ваксини за контрол на инфлуенцата по птиците през 2006 г., OIE помогна на своите членове в справянето с няколко болести по животните. От декември 2021 г. банките за ваксини на OIE са позволили доставянето на значително количество дози срещу бяс, шап и PPR. През 2021 г. банката за ваксини срещу шап беше затворена. От януари 2022 г. банките за ваксини срещу бяс и PPR остават активни.